Întotdeauna mi-a plăcut la nebunie toamna și tot ce aduce ea! Da, recunosc că îmi plac inclusiv primele zile friguroase, când începem să luăm câte un pulover din lână pe noi și ne scoatem de prin dulapuri gecile, ghetele și hanoracele.
Trecerea la garderoba de toamnă poate fi o experiență plină de bucurie și creativitate, mai ales atunci când ești părinte. Eu recunosc că ador să fac cumpărături, dar mă străduiesc pe cât posibil să fac achiziții smart, care nu doar că îmi menajează bugetul, dar respectă și valorile de sustenabilitate pe care îmi doresc să le transmit copiilor mei.
În cele ce urmează, vreau să împărtășesc cu voi câteva trucuri utile pentru obținerea unei garderobe de toamnă care să îi păstreze pe cei mici calzi, uscați și cu mult chef de joacă.
1. Lână, lână și iar lână! - Nu degeaba este materialul meu preferat! Lâna are capacitatea de a menține căldura, păstrând copiii calzi în timpul zilelor reci de toamnă și iarnă. În același timp, permite pielii să respire, corpul nu transpiră, ci se simte bine și confortabil. Dacă mai adaug și că lâna este o fibră naturală, sustenabilă, natural antibacteriană, hidrofugă și rezistentă la uzură, aproape că sună prea bine ca să fie adevărat! Și totuși e. :)
2. Stratificare smart - Anotimpurile intermediare vin cu variații destul de mari de de temperatură. Optând pentru "straturi" (layers), este mult mai ușor să te adaptezi schimbărilor vremii. În plus, stratificarea permite crearea de spații de aer între straturi, ceea ce îmbunătățește izolarea termică. Aerul încălzit de corp este păstrat între straturi, menținând căldura și confortul. Cool, nu-i așa?
Ca prim strat, alege lână fină și moale, care se simte plăcut la atingere și te îmbrățișează ca o a doua piele! Printre brandurile mele preferate se numără JOHA (aici găsiți și lână merinos dublată la interior cu bambus, pentru și mai mult confort) și Cosilana (blendul lor de merinos cu 30% mătase este de o finețe ireală). Al doilea strat poate fi lână fleece sau tricot din lână - un pulover, un jerseu, un cardigan sau chiar o o jachetă mai subțire, urmând că la final să venim în forță cu un strat de lână fiartă groasă și rezistentă la apă! Pentru bebeluși și copii mici, un overall din lână fleece mi se pare piesa de rezistență, se îmbracă rapid și protejează din cap până în picioare. Unde mai pui și că e perfect pentru babywearing!
3. Investiții în piese de calitate - Fast fashion-ul a adus cu sine și o mulțime de branduri mass-market cu prețuri foarte atrăgătoare, însă impactul asupra mediului este devastator. Dincolo de acest aspect deloc neglijabil, aceste haine au o calitate scăzută, datorită costului de producție foarte mic, ceea ce duce la deprecierea lor rapidă. Pe lângă toate acestea, hainele fast fashion sunt de multe ori tratate cu substanțe chimice care pot afecta pielea sensibilă a copiilor și nici nu sunt produse în condiții de muncă etice...
Am preferat mereu să investesc în piese de înalta calitate, care rezistă în timp și sunt proiectate pentru a se menține în stare foarte bună în condiții de uzură intensă. În plus, acestea haine pot fi folosite de mai multe generații sau chiar valorificate pe piața hainelor pre-loved după ce nu mai avem nevoie de ele.
Iată de ce, la Bebepufulete, am ales să aducem branduri mici, sustenabile, unde calitatea primează. Poate cel mai faimos brand de haine din lână gândite pentru a fi utilizate ani de-a rândul este Manymonths. Hainele Manymonths au mărimi combo, sunt reglabile și ajustabile, menite să fie purtate mai multe sezoane la rand. Ceea ce e absolut genial!
Și pe partea de branduri producătoare de haine tehnice stăm la fel de bine la capitolul sustenabilitate. :) De exemplu, belgienii de la Ducksday fac cele mai faine haine de iarnă, ideale pentru ski, săniuș sau orice alte aventuri prin zăpadă. Toate hainele lor sunt produse în condiții de muncă etică din materiale reciclate, iar specificațiile tehnice sunt de top. Nu o dată i-am auzit pe părinți spunând că snowsuit-urile Ducksday "își merita toți banii" pentru cât de călduroase sunt, în timp ce sunt atât de lejere și de puțin voluminoase!
4. Prioritizează confortul - Asigură-te că hainele alese sunt nu doar frumoase, ci și confortabile. Copiii se mișcă mult și au nevoie de haine care să le permită libertate de mișcare. De aceea, mie îmi plac mult hainele create de brandurile nordice, care au în general un croi comod, generos, care le oferă copiilor posibilitatea de a se mișca în voie. Convinge-te aruncând o privire pe site la Mikk-line și Celavi.
5. Implică-i pe cei mici în procesul de cumpărare - Fie că alegi să cumperi online sau din magazin fizic, cere opinia copilului tău și permite-i să aleagă haine care să fie și pe placul lui, astfel încât să se simtă bine în ele și să fie mai puțin probabil să le respingă.
6. Nu uita de accesorii! - șosete, caciuli, botoșei și mănuși, toate din lână moale și pufoasă - sunt o nebunie! În sertarul nostru cu șosete rar se strecoară cate o pereche din bumbac, iubim lâna indiferent de sezon! E și normal, în fond...cui îi plac picioarele umede și reci? :D Toamna doar trecem la cele mai groase, desi își fac treaba și cele mai subțiri. Aici pot să vă recomand șosetele de la mp Denmark, care sunt absolut geniale, dar și Hirsch și Joha, noi avem de toate, fiecare cu preferințele lui.
Când vine vorba de cagule, caciuli și mănuși, ai de unde alege! Vesele și colorate, scot orice ținută din anonimat și vin cu toate beneficiile lânii pe care le-am enumerat și la început. Pe site avem o selecție foarte bogată, este doar greu să alegi dintre atâtea modele și culori, care de care mai frumoase!
Așadar, cu puțină planificare și atenție la detalii, garderoba copiilor tăi pentru sezonul rece poate fi perfect pregătită pentru a face față oricărei provocări a vremii. Spor la shopping!